ProCredit Bank

ProCredit Bank

0800 000 10 Contact Centru

+373 22 27 07 07 pentru apeluri internaționale

 

 

Team Europe: BEI și Grupul ProCredit vor acorda un ajutor de 20 de milioane de euro pentru recuperarea mai rapidă a IMM-urilor din Republica Moldova în urma crizei COVID-19

                            

 

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Luxembourg / Frankfurt, 21 Decembrie 2020

                                                                                                                                          

  • Banca UE și ProCredit coordonează o linie de credit de 20 de milioane de euro pentru recuperarea IMM-urilor din Moldova în urma crizei COVID-19.
  • BEI și Grupul ProCredit convin asupra unor linii de credit similare în Ucraina (25 de milioane de euro) și Georgia (10 milioane de euro), aducând un suport total de 55 de milioane de euro pentru companii.
  • Operațiunea face parte din răspunsul de urgență al Team Europe COVID-19 pentru a contribui la  menținerea locurilor de muncă, la menținerea lichidității și a operațiunilor și la stimularea redresării economice a țărilor partenere ale UE.

 

 

Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al Uniunii Europene, va acorda 20 de milioane de euro Grupului ProCredit pentru a oferi o nouă linie de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Moldova și pentru a sprijini redresarea mai rapidă a acestora în urma pandemiei COVID-19. Linia de credit poate fi pusă la dispoziție în mai multe valute, inclusiv în moneda locală.

 

Investiția face parte dintr-un acord regional de 55 de  milioane de euro cu Grupul ProCredit, care permite crearea unor linii de credit similare la băncile din cadrul Grupului ProCredit din Ucraina (25 de  milioane de euro) și Georgia (10  milioane de euro), toate în sprijinul redresării economice mai rapide în urma COVID -19 a țărilor partenere ale UE din vecinătatea estică.

 

Această tranzacție oferă finanțarea atât de necesară companiilor din Moldova pentru a soluționa problemele capitalului circulant create de pandemia în curs de desfășurare. Împrumutul BEI întărește, de asemenea, sectorul bancar național al Moldovei și consolidează capacitatea acestuia de a finanța redresarea economică a țării.

 

Teresa Czerwińska, Vicepreședintele BEI, care este responsabilă de operațiunile din Georgia, Moldova și Ucraina, a declarat: „Team Europe continuă să sprijine redresarea economică a țărilor partenere ale UE din vecinătatea estică în urma COVID-19, consolidând solidaritatea pan-europeană în aceste timpuri dificile. Astfel, am creat noi surse de finanțare într-un moment în care un astfel de ajutor este crucial pentru supraviețuirea IMM-urilor noastre. Așteptăm cu nerăbdare extinderea parteneriatului nostru în viitor, astfel încât să permitem și mai multor companii să beneficieze de angajamentul nostru comun de a sprijini creșterea și dezvoltarea IMM-urilor”.

 

Erika Hasznos, responsabilă de afaceri ad-interim, delegația UE în Republica Moldova, a declarat: „În cadrul abordării Team Europe, au fost puse la dispoziție resurse considerabile de către toate instituțiile UE, statele membre ale UE și instituțiile financiare, în special Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru a face față provocărilor create de pandemia Covid-19. În Republica Moldova lucrăm împreună pentru a furniza echipamentele necesare pentru îngrijirea medicală, pentru a îmbunătăți accesul la finanțare pentru IMM-uri, pentru a sprijini digitalizarea și ecologizarea economiei. Ajutorul Team Europe este, de asemenea, oferit pentru domenii cheie precum dezvoltarea locală, buna guvernanță, drepturile omului, statul de drept și nediscriminare. Sperăm că această nouă linie de asistență oferită de Banca UE pentru IMM-urile din țară va aduce beneficii tangibile pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova ”.

 

Conducerea ProCredit Holding AG & Co. KGaA, compania-mamă a grupului ProCredit, a declarat:

„Datorită relațiilor bine stabilite cu clienții și partenerii noștri, precum BEI, am reușit să oferim sprijin eficient numeroaselor IMM-uri în aceste luni grele. Aceste linii de credit ale BEI acordate IMM-urile din Georgia, Moldova și Ucraina vor  remedia lipsa de lichiditate pe termen scurt și vor oferi sprijinul necesar în monedele locale pentru proiectele lor de investiții. În acest fel, ne așteptăm ca acest lucru să le deschidă calea către noi oportunități și, prin urmare, va sprijini redresarea economică în următorii ani. Avem convingerea că acest lucru va fi stimulat de o schimbare structurală către un climat investiţional favorabil și durabil din punct de vedere social și sustenabil din punct de vedere ecologic.”

 

Comitetul de Conducere ProCredit Bank Moldova, a declarat:

„Finanțarea obținută de la BEI va oferi mai multe oportunități clienților IMM-urilor noastre de a-și sprijini și dezvolta afacerile, în special în acestă perioadă dificilă din Moldova provocată de Covid-19 și de seceta din sectorul agricol din 2020. Suntem bucuroși să ne sprijinim clienții și prin aceasta, să menținem și să dezvoltăm parteneriatul pe termen lung pe care îl construim cu baza noastră de clienți”.

 

Team Europe: Consolidarea solidarității pan-europene în perioade de criză

Investiția BEI face parte din răspunsul general al Team Europe la COVID-19 și sprijină redresarea socială și economică durabilă a vecinătății estice a UE. Operațiunea consolidează atât IMM-urile, cât și întreprinderile cu capitalizare medie, care reprezintă coloana vertebrală a economiilor naționale și o sursă majoră de ocupare a forței de muncă în trei țări.

Investiția BEI, acoperită de garanțiile Uniunii Europene, permite Grupului ProCredit să își extindă activitățile de creditare fără a pune în pericol stabilitatea pe termen lung a sectoarelor financiare locale sau capacitatea acestora de a sprijini redresarea economică după pandemie pe termen lung.

Liniile de credit vor fi și mai atractive datorită condițiilor mai flexibile permise de măsurile BEI pentru situații de urgență cu privire la COVID-19.  Aceste măsuri de urgență fac parte din eforturile Team Europe de a sprijini țările partenere din vecinătatea estică în timpul pandemiei.

 

Notă pentru editori:

 

Despre BEI:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.

 

BEI în vecinătatea estică:

Prin împrumuturile acordate țărilor din vecinătatea estică - Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia și Georgia - Banca Europeană de Investiții joacă un rol vital în construirea unei infrastructuri sociale și economice importante. Proiectele noastre dezvoltă sectorul privat și consolidează reziliența țărilor la schimbările climatice. În același timp, prezența noastră întărește relațiile cu Uniunea Europeană și statele sale membre.

În regiunea vecinătății estice, BEI se concentrează pe crearea de locuri de muncă de calitate și stimularea creșterii economice, dezvoltarea industriei și infrastructurii, sprijinirea inovării și furnizarea de energie curată și la prețuri accesibile. Combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu Acordul de la Paris, este o prioritate absolută în cadrul activităților de creditare ale BEI. Prin finanțarea noastră, acționăm ca un catalizator pentru a atrage finanțarea necesară pentru atingerea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă (ODD) pentru 2030. Pentru mai multe informații despre activitățile BEI în vecinătatea estică, vă rugăm să accesați acest link.

 

Despre ProCredit Holding AG & Co. KGaA

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul la Frankfurt pe Main, Germania, este compania-mamă a grupului ProCredit orientat spre dezvoltare, care este format din bănci comerciale pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Pe lângă axarea activității sale în Europa de Sud-Est și Est, grupul ProCredit este activ și în America de Sud și Germania. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard al Bursei de la Frankfurt. Acționarii principali ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA includ investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiții pentru personalul ProCredit), DOEN Participaties BV olandez, KfW Development Bank și IFC (parte a Grupului Băncii Mondiale). În calitate de companie supraordonată a grupului conform Legii bancare germane, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheată la nivel consolidat de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) și Bundesbank-ul German. Pentru informații suplimentare, vizitați: http://www.procredit-holding.com/.

 

Contacte de presă:

 

Banca Europeană de Investiții                                                         

Tibor Jona, t.jona@eib.org, Tel.: +352 691 287 052

Website: www.eib.org/press - Press Office: +352 4379 21000 – press@eib.org

 

ProCredit Holding

Andrea Kaufmann, Group Communications, ProCredit Holding, Tel .: +49 69 951 437 138,

Website: https://procredit-holding.com/, Tel.: +49 69 951 437 138,

E-mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com