ProCredit Bank

ProCredit Bank

0800 000 10 Contact Centru

+373 22 27 07 07 pentru apeluri internaționale

 

 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare stabilește bazele pentru a deveni unul dintre acționarii strategici ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA

Frankfurt pe Main, 20 martie 2023 – Pe 17 martie, semnarea a două acorduri de cumpărare de acțiuni între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Corporația Financiară Internațională (CFI), membră a Grupului Băncii Mondiale, a deschis calea pentru schimbare în componența acționarilor strategici ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding).

 

Conform acordurilor de cumpărare, BERD va achiziționa de la CFI 9,9% din acțiunile ProCredit General Partner AG, unicul asociat general al ProCredit Holding și 5,06% ale acțiunilor CFI, rămase în cadrul ProCredit Holding.

 

La încheierea tranzacției, BERD va înlocui CFI în calitate de acționar strategic al Pro Credit Holding și va deține 8,7% din capitalul său social. Finalizarea achiziției acțiunilor este condiționată de îndeplinirea clauzelor suspensive, inclusiv de primirea aprobărilor de reglementare, acolo unde este cazul.

 

Devenind un acționar strategic, BERD intenționează să sprijine ProCredit Holding în transformarea sa  într-o societate pe acțiuni conform legislației germane (Aktiengesellschaft), menținându-și în același timp orientarea către impact. În același timp, prin strategia și guvernanța sa, BERD intenționează să sprijine ProCredit Holding în intențiile sale continue de dezvoltare a activităților de combatere a schimbărilor climatice și în alinierea fluxurilor sale financiare și de afaceri la obiectivele Acordului de la Paris.

 

Intrarea BERD în cercul acționarilor strategici consolidează astfel și mai mult abordarea grupului ProCredit față de afaceri, în special angajamentul său de a fi orientat spre impact și de a oferi servicii bancare responsabile, cu accent pe Europa de Sud-Est și de Est.

 

Cu această ocazie, Hubert Spechtenhauser, președintele Consiliului de administrație al ProCredit General Partner AG, a menționat următoarele: „Suntem foarte bucuroși că vom putea în curând să salutăm alăturarea BERD cercului nostru de acționari și investitori strategici, care ne-a însoțit mulți ani ca partener de finanțare, iar din 2018 – ca acționar.

 

Suntem uniți de pasiunea pentru Europa de Sud-Est și de Est și pentru IMM-urile care contribuie la dezvoltarea economiilor din regiune, precum și de convingerea că dezvoltarea economică ar trebui să fie ecologică și durabilă. Decizia BERD de a sprijini dezvoltarea noastră instituțională ulterioară, menținând în același timp orientarea asupra impactului ca acționar strategic, trimite un puternic semnal pozitiv întregului grup ProCredit.

 

Acest eveniment, ne oferă de asemenea oportunitatea de a mulțumi CFI, în calitate de acționar principal, pentru susținerea dezvoltării grupului încă de la început și așteptăm cu nerăbdare să continuăm conlucrarea comună.”

 

Francis Malige, Directorul General al Grupului de Instituții Financiare al BERD, a declarat: „ProCredit este unul dintre partenerii noștri cei mai valoroși în sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est în care activăm. Împreună, am oferit mai mult de 1 miliard de euro în finanțare întreprinderilor locale - creatori cheie de locuri de muncă în majoritatea economiilor, pentru a contribui la facilitarea accesului acestora la finanțare. Prin această tranzacție marcăm o altă etapă importantă în istoria ProCredit, o bancă ce are IMM-urile în ADN. Așteptăm cu nerăbdare să facem și mai mult împreună pentru un sector IMM-uri mai ecologic și mai rezistent în regiunile noastre.”

 

„Dezvoltarea cu succes a ProCredit și impactul pe care l-a avut asupra clienților săi în ultimele două decenii, este dovada unei strategii focusate și a tenacității echipei sale de management”, a declarat Tomasz Telma, Director Global al Grupului de Instituții Financiare al CFI. „De la înființarea primelor bănci în 1998 și până în prezent, ProCredit Holding s-a transformat într-un grup bancar reglementat axat pe IMM-uri și listat la Bursa de Valori din Frankfurt, mărind operațiunile sale dedicate IMM-urilor în 12 țări. Așteptăm cu nerăbdare să vedem că ProCredit continuă să ofere IMM-urilor din regiune servicii cu impact, verificate în timp.”

 

Ceilalți acționari de bază ai grupului sunt: Zeitinger Invest, DOEN Participaties, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) și ProCredit Staff Invest.

 

Contacte:

Christian Edgardo Dagrosa, relații cu investitorii, ProCredit Holding,

Tel.: +49 69 951 437 0, e-mail: pch.ir@procredit-group.com

Andrea Kaufmann, relații cu grupul, ProCredit Holding,

Tel.: +49 69 95 14 37 138, e-mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com

 

 

Despre ProCredit Holding AG & Co. KGaA

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania-mamă a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, format din bănci comerciale pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Pe lângă concentrarea operațională în Europa de Sud-Est și de Est, grupul ProCredit mai este activ în America de Sud și Germania. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt. Printre acționarii de bază ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA se numără investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiții pentru personalul ProCredit), DOEN Participaties BV, KfW și CFI (membru al Grupului Băncii Mondiale). În calitate de companie supravegheată a grupului, în conformitate cu Legea bancară din Germania, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheată la nivel consolidat de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) și de către Bundesbank.

 

Pentru informații suplimentare, accesați: www.procredit-holding.com