ProCredit Банк

ProCredit Банк

0800 000 10 Контакт-центр

+373 22 27 07 07 для международных звонков

 

 

Grupul ProCredit a înregistrat rezultate înalte în implementarea strategiei de sustenabilitate

 

Grupul ProCredit și-a extins profilul de sustenabilitate în 2022 cu câteva inițiative cheie:

 

 Publicarea pachetului de raportare a impactului pentru anul financiar 2022;

Reducerea propriilor emisii de CO₂ (scopul 1 și scopul 2) cu 44% din 2018;

Obiectiv atins cu o cotă de 20% din portofoliu pentru împrumuturile verzi; noul obiectiv pe termen mediu este de 25%;

Aderarea la UN Global Compact (UNGC) pentru guvernare corporativă sustenabilă și responsabilă;

Aderarea la Alianța Bancară Net-Zero (NZBA) și angajamentul de reducere pe viitor a emisiilor, conform Standardul Net-Zero al inițiativei Science Based Targets (SBTi);

Implementarea comprehensivă a Strategiei Plasticului; în calitate de membru al Finance Leadership Group on Plastics;

Continuarea parteneriatului de încredere cu IMM-urile din Ucraina.

 

 

Frankfurt pe Main, 23 martie 2023 - Grupul ProCredit, activ în mare parte în Europa de Est și de Sud-Est, evaluează activitățile sale nu numai în termeni de necesități ale clienților și rentabilitate, ci și în ceea ce privește impactul pe care aceste activități l-ar putea avea asupra societății și mediului înconjurător. Grupul este angajat să raporteze în mod continuu rezultatele și inițiativele-cheie ESG în conformitate cu standardele Global Reporting Initiative (GRI). În plus, pe lângă respectarea acestor standarde și susținerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD-uri), alte inițiative voluntare, precum UN Global Compact, Principiile pentru Banking Responsabil (UNEP-FI) și Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF)  au fost, de asemenea, luate în considerare în pregătirea Pachetului de Raportare a Impactului pentru 2022. În raportul său, Grupul ProCredit informează despre realizările semnificative în implementarea acestei strategii cuprinzătoare de sustenabilitate.

 

 

În 2022, Grupul ProCredit a înregistrat realizări semnificative în implementarea acestei strategii, după cum poate fi văzut în continuare. Propriile emisii de CO2 ale companiei (scopul 1 și scopul 2) au fost reduse cu 44% între 2018 și 2022. În ceea ce privește cota de portofoliu pentru împrumuturile verzi, obiectivul pe termen mediu de 20% a fost atins în ultimul an. Aceste împrumuturi au fost utilizate după cum urmează: 49,8% pentru proiecte de eficiență energetică, 32,5% pentru investiții în energie regenerabilă și 17,7% pentru activități prietenoase cu mediul înconjurător. Proiectele cu finanțare pentru energie regenerabilă, au dus la o reducere a echivalentului de gaze cu efect de seră (emisii GHG) de 144,7 kilotone în 2022. După ajustarea pentru portofoliul ucrainean, cota de împrumuturi neperformante în 2022 a rămas stabilă la un nivel de 2,4%. Acest rezultat subliniază calitatea abordării holistice a Grupului ProCredit în ceea ce privește riscul de credit, care include o evaluare cuprinzătoare ESG.

 

Grupul ProCredit se deosebeşte de concurenţi prin standarde înalte și o abordare integrată în ceea ce privește sustenabilitatea. Această abordare este evidentă prin cerințele ecologice și etice stricte ale Grupului în selecția furnizorilor de servicii și ale altor parteneri de afaceri. Standarde la fel de ridicate sunt aplicate și în evaluarea riscului ambiental și social al împrumuturilor acordate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

 

În 2022, Grupul ProCredit s-a alăturat Alianței pentru Băncile Net-Zero (NZBA) a ONU, reafirmându-și angajamentul pentru un viitor prietenos cu clima și pentru obiectivul său de emisii net-zero. Membrii NZBA s-au angajat, printre altele, ca până în 2050 să își aducă operațiunile la emisii net-zero. Acest lucru este în conformitate cu obiectivele ambițioase ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice. În plus, ca parte a Inițiativei pentru Afaceri de a ajunge la 1,5°C și a campaniei Race to Zero a UNFCCC, Grupul ProCredit s-a angajat să își stabilească reducerile viitoare de emisii pe termen scurt și lung utilizând Standardul Net-Zero al inițiativei SBTi (Science Based Targets). Un alt punct de referință de anul trecut a fost aderarea la Inițiativa voluntară Global Compact a ONU, considerată cea mai mare și importantă inițiativă pentru guvernarea corporativă durabilă și responsabilă din lume.

 

De asemenea, în acest an s-au înregistrat progrese importante în lupta împotriva poluării cu plastic. De exemplu, Strategia Plasticului a Grupului ProCredit, introdusă în 2020, a fost complet implementată în 2022. Angajamentul grupului în combaterea poluării cu plastic este reflectat și prin apartenența sa la Finance Leadership Group on Plastics.

 

Angajații Grupului ProCredit sunt un element central al strategiei sale de sustenabilitate. În special în contextul provocărilor uriașe ale ultimilor ani din cauza pandemiei COVID-19 și a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, sănătatea și siguranța personalului Grupului ProCredit sunt prioritare. În acest context, sediile Academiei ProCredit au oferit cazare sigură pentru numeroși colegi din Ucraina, împreună cu familiile lor. De asemenea, sprijinul individual și formarea continuă a angajaților reprezintă un aspect important al managementului corporativ durabil. În perioada de raportare, au fost oferite circa 494.000 de ore de formare personalului; aceasta corespunde aproximativ cu 17 zile per angajat și reprezintă o creștere semnificativă față de anul precedent. Anul aceste axat în special pe diversitate și incluziune, promovând o perspectivă internațională și consolidând valorile comune în cadrul grupului ProCredit.

 

Succesele strategiei de sustenabilitate în 2022 sunt, de asemenea, atribuibile și unei game de inițiative. Ponderea automobilelor electrice și hibride plug-in în propria flotă de vehicule a fost extinsă la 52,4%. În plus, acum sunt în funcțiune 272 de stații de încărcare publice pentru mașinile electrice, acestea fiind ușor de găsit utilizând o aplicație dezvoltată de ProCredit, disponibilă în magazinele de aplicații. Propriile sisteme fotovoltaice ale Grupului au produs un total de 428 MWh în 2022 - o creștere de 11% față de anul anterior. Mai mult, Grupul ProCredit și-a menținut rata de reciclare de 100% pentru deșeurile de hârtie și deșeurile electronice. În plus, 39% din furnizorii Grupului ProCredit sunt acum clasificați ca furnizori durabili. În plus, în 2022, a fost implementată o directivă la nivelul întregului Grup privind optimizarea deciziilor de creditare, ca răspuns la acuzațiile de muncă forțată în legătură cu producția de panouri solare în regiunea Xinjiang din China. Încă din 2021, ProCredit a decis să oprească finanțarea proiectelor care implică astfel de echipamente, având în vedere tratamentul criticat la nivel internațional al minorității musulmane uigure de către Republica Populară Chineză.

 

„Încă de la înființare, misiunea Grupului ProCredit a fost de a avea un impact durabil și pozitiv asupra economiilor și societăților în care operăm,” subliniază Hubert Spechtenhauser, președintele Consiliului de Administrație al ProCredit General Partner AG. „Cel de-al șaselea Raport de Impact al Grupului și numeroasele inițiative enumerate în acestă ordine de idei, subliniază modul în care sustenabilitatea este o parte fundamentală a modelului de afaceri al Grupului ProCredit. Continuarea finanțării investițiilor verzi și a proiectelor energetice în sprijinul sectorului IMM-urilor este, prin urmare, o chestiune de mare importanță pentru noi.”

 

Dat fiind accentul geografic al Grupului ProCredit pe piețele din Europa de Est și de Sud-Est, inclusiv Ucraina, anul financiar 2022 a fost tot mai dominat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Analizând anul trecut și situația actuală din Ucraina, președintele Consiliului de Administrație, Hubert Spechtenhauser, afirmă: „Continuăm să privim cu îngrijorare evoluțiile din Ucraina, dar și cu optimism. Bineînțeles, siguranța și bunăstarea angajaților noștri din Ucraina au fost întotdeauna prioritare pentru noi. În ciuda șocului și a impactului emoțional al invaziei ruse, colegii noștri din Ucraina au reușit să își continue activitatea fără întrerupere și să ajute țara să își protejeze suveranitatea. În privința viitorului, dorim să rămânem un partener de încredere pentru clienții noștri IMM din Ucraina și sperăm că în curând, să îi sprijinim în reconstrucția și extinderea afacerilor lor.”

 

Pachetul Raportului de Impact 2022 constă din două părți. Raportul de Impact în sine oferă o prezentare detaliată a strategiei de sustenabilitate a ProCredit Holding, precum și a performanței sale în materie de sustenabilitate, a inițiativelor și obiectivelor sale pentru viitor. Acesta este completat de o fișă de date care își propune să îmbunătățească continuu calitatea raportării și  comparabilitatea acesteia. Pachetul Raportului de Impact 2022 al Grupului ProCredit, precum și Raportul Anual 2022, sunt disponibile începând pe site-ul ProCredit Holding în secțiunea Investor Relations la adresa https://www.procredit-holding.com/investor-relations/reports-and-publications/.

 

Contact:

Andrea Kaufmann, Comunicare de Grup, ProCredit Holding, Tel.: +49 69 951 437 138,
E-mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com

 

Despre ProCredit Holding AG & Co. KGaA

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania-mamă a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, format din bănci comerciale pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Pe lângă concentrarea operațională în Europa de Sud-Est și de Est, grupul ProCredit mai este activ în America de Sud și Germania. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt. Printre acționarii de bază ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA se numără investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiții pentru personalul ProCredit), DOEN Participaties BV, KfW și CFI (membru al Grupului Băncii Mondiale). În calitate de companie supravegheată a grupului, în conformitate cu Legea bancară din Germania, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheată la nivel consolidat de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) și de către Bundesbank.

 

Pentru informații suplimentare, accesați: www.procredit-holding.com