Grupul ProCredit avansează la o altă etapă de sustenabilitate prin deschiderea ProEnergy - propriul parc solar situat în Kosovo

Frankfurt am Main, 5 iulie 2023 – Grupul ProCredit, fiind activ în Europa de Sud-Est și de Est, a inaugurat propriul parc fotovoltaic ProEnergy în Lipjan, în apropiere de Pristina, Kosovo. Parcul fotovoltaic de 3 MWp a fost inițiat și implementat ca proiect comun între ProCredit Bank Kosovo, care a asigurat finanțarea și compania-mamă ProCredit Holding. Prin acest proiect, ProCredit își propune să contribuie la modernizarea domeniului energetic al Kosovo, construind un asemenea „know-how” și la stimularea investițiilor private în viitor. În același timp, proiectul reprezintă un pas important pentru grupul ProCredit spre neutralitatea climaterică, obiectiv la care se lucrează din 2018.

 

Centrala fotovoltaică ProEnergy este primul parc solar din Kosovo, care aparține unui grup bancar. Proiectul ce a costat aproximativ 2.5 milioane de euro, a fost implementat de companiile Jaha Solar și Electra din Kosovo. Producția anuală estimată a parcului solar de 3 MWp este de 3.711 MWh, care ar putea alimenta până la 450 de gospodării cu un consum mediu lunar de energie electrică de până la 700 kWh. În acest fel, grupul ProCredit contribuie la tranziția energetică din Kosovo. 90% din energia electrică generată în Kosovo în 2022 a provenit din centrale electrice pe cărbune, cu emisii de gaze cu efect de seră, care au un risc sporit pentru sănătate și mediu.

 

Proiectul ProEnergy din Kosovo reflectă orientarea spre impact a grupului ProCredit, care își propune să contribuie la stabilizarea și transformarea de mediu a țărilor în care își desfășoară activitatea. Pe lângă Kosovo, ProEnergy este un pas esențial pentru grupul ProCredit spre atingerea propriilor obiective climaterice. De când s-a angajat să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de cardon în 2018, grupul ProCredit a reușit să-și reducă aproximativ în jumătate propriile emisii. Centrala fotovoltaică inaugurată în Kosovo este în proces de certificare în conformitate cu Gold Standard, iar energia pe care o produce va contribui la compensarea semnificativă a emisiilor din Scope 1 și Scope 2 la nivel de grup în viitor.

 

Hubert Spechtenhauser, președintele Consiliului de administrație al ProCredit General Partner AG, care a ținut un discurs la evenimentul de deschidere, a menționart: Ca un grup bancar orientat spre impact, la ProCredit Bank avem scopul de a contribui la tranziția energetică. Investiția noastră în centrala fotovoltaică ProEnergy din Kosovo demonstrează atitudinea noastră responsabilă. La nivel de grup, promovăm protecția mediului înconjurător, dar și oferim consultanță și suport clienților noștri în planurile lor de tranziție, contribuind astfel la promovarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climaterice.”

 

De asemenea, la eveniment a fost prezentă Eriola Bibolli, membru al Consiliului de Administrație al ProCredit General Partner AG și membru al Consiliului de Supraveghere al ProCredit Bank Kosovo, care a adăugat: „Grație anilor de muncă pentru ProCredit Bank Kosovo, inaugurarea de astăzi a parcului ProEnergy este o zi deosebit de importantă pentru mine. Sunt mândră că ProCredit își deschide propriul parc solar, primul parc de acest gen din Kosovo, deținut de un grup bancar, care promovează necesitatea dezvoltării energiei regenerabile. Având prevalența centralelor pe cărbune în producția de energie din Kosovo, sper că investiția noastră va inspira și mai multe schimbări pozitive în domeniul energetic al țării.”

 

La sfârșitul lunii Martie 2023, creditele verzi reprezentau 20,2% din portofoliul creditar al grupului ProCredit. Aceasta reprezintă un total de 1.2 miliarde EUR debursate ca credite pentru investițiile în eficiență energetică, energie regenerabilă sau alte investiții ecologice. O treime din aceste împrumuturi deja sunt destinate proiectelor ce țin de energia regenerabilă. La 31 Martie 2023, aproape 370 de milioane EUR au fost puse la dispoziție pentru finanțarea a 1.370 de investiții fotovoltaice. Aproximativ 1.000 dintre aceste investiții fotovoltaice reprezintă instalații ale întreprinderilor mici și mijlocii sau ale persoanelor fizice, în timp ce restul fac parte din inițiativele de finanțare a proiectelor. Împrumuturile verzi rămân în centrul atenției grupului. Ponderea acestor împrumuturi în portofoliul total urmează să fie extinsă la 25% pe termen mediu.

 

Informații mai detaliate despre strategia de sustenabilitate și Raportul de impact al grupului ProCredit pot fi găsite pe site-ul: https://www.procredit-holding.com/about-us/business-ethics-and-environmental-standards/

 

Persoanele de contact:

 Andrea Kaufmann, Group Communications, ProCredit Holding, Tel.: +49 69 951 437 138, E-mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com

 

Despre ProCredit Holding AG & Co. KGaA

ProCredit Holding AG & Co. KgaA cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania-mamă a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, format din bănci comerciale pentru întreprinderi mici și mijlocii. Pe lângă concentrarea operațională pe Europa de Sud-Est și de Est, grupul ProCredit este activ și în America de Sud și Germania. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt. Acționarii de bază ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA includ investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiții pentru personalul ProCredit), KfW, DOEN Participaties BV și, de foarte recent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare . În calitate de companie supravegheată a grupului, în conformitate cu Legea bancară din Germania, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheată la nivel consolidat de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) și Bundesbank.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vizitați: https://www.procredit-holding.com/