Frankfurt pe Main şi Chişinău, 7 decembrie 2010 – Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) sporeşte disponibilitatea finanţării în valuta naţională în Republica Moldova, prin acordarea ProCredit Bank în Moldova a unui credit sintetic. Împrumutul este oferit în lei moldoveneşti (MDL), în valoare totală de 7 milioane dolari SUA (echivalent 5.5 milioane EUR), fiind orientat spre finanţarea întreprinderilor mici şi foarte mici.
ProCredit Bank în Moldova face parte din grupul financiar internaţional ProCredit, care operează în 21 de ţări din întreaga lume. În Republica Moldova, Banca are o largă acoperire geografică, ce include 25 de reprezentanţe în toată ţara.
Prin acest credit sintetic EFSE acordă ProCredit Bank în Moldova acces pe termen lung la mijloacele de finanţare în lei moldoveneşti (MDL). Aceasta va permite Băncii să ofere mai multe credite pe termen lung, în valută naţională, întreprinderilor mici şi foarte mici, care sunt din ce în ce mai solicitate pe piaţa locală, fiind destinate pentru susţinerea antreprenorilor din zonele rurale ale ţării care au acces limitat la finanţare. Acesta este cel de-al doilea credit sintetic oferit de EFSE în valuta naţională. Primul credit în valoare de 2.5 milioane dolari SUA (echivalent în lei moldoveneşti,MDL) a fost acordat ProCredit Bank în Moldova în cadrul acordului de investiţii în valoare totală de 10 milioane dolari SUA, semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) în decembrie 2009.
“ProCredit Bank în Moldova reprezintă pentru EFSE unul dintre partenerii majori, de aceea Fondul European pentru Europa de Sud-Est este bucuros să faciliteze, prin intermediul acestei tranzacţii, creditarea a peste 2 000 de întreprinderi mici şi foarte mici care stau la baza creşterii sectorului privat din ţară”, a declarat Dr. Klaus Glaubitt, Şeful Consiliului Director al EFSE. “EFSE apreciază devotamentul pe care îl demonstrează ProCredit Bank faţă de finanţarea responsabilă şi protecţia clienţilor. Semnarea acestui contract de credit sintetic în valuta naţională va permite Băncii să-şi extindă, pe termen lung, portofoliul de credite acordat în lei moldoveneşti. Drept urmare, acest fapt va permite Băncii să prevină riscul valutar, protejând astfel clienţii săi şi propria afacere de riscul de supraîndatorare excesivă”.
Kemal Seitveliiev, Adjunct al Preşedintelui Comitetului de Conducere a menţionat: “Suntem bucuroşi că Fondul European pentru Europa de Sud-Est ne-a acordat acest credit, care va permite Băncii să susţină un număr mai mare de antreprenori potenţiali şi existenţi din ţară. La momentul actual, întreprinderile din zona rurală şi agrară au nevoie de susţinere financiară mai mult decât oricând, pentru a-şi dezvolta afacerea; ajutând astfel ţara să-şi revină după criza financiară. De asemenea, acest credit va contribui la respectarea misiunii ProCredit în Moldova: susţinerea antreprenorilor locali şi dezvoltarea economică a ţării în general”.
Despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE)
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) este orientat spre dezvoltarea economiei şi prosperităţii în ţările din Europa de Sud-Est, cum ar fi: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Macedonia, Georgia, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Ucraina. Fondul oferă instrumente financiare pe termen lung instituţiilor financiare locale, pentru creditarea întreprinderilor micro şi mici (ÎMM) şi mijlocii, precum şi a gospodăriilor individuale cu venituri scăzute. Activitatea investiţională a EFSE este susţinută de către Departamentul de Dezvoltare al EFSE, care oferă mijloace în scopul finanţării asistenţei tehnice, serviciilor de consultanţă şi instruirii instituţiilor partener precum şi desfăşurării evenimentelor informative şi de asimilare a pieţei. Până în prezent, din momentul fondării în decembrie 2005, EFSE a investit peste 922 milioane EUR în finanţarea băncilor comerciale, organizaţiilor de microfinanţare şi instituţiilor non-financiare, finanţând peste 247,000 credite acordate ÎMM şi gospodăriilor individuale. Iniţiat de KfW (Banca Germană de Dezvoltare), EFSE prezintă un parteneriat public-privat. Capitalul său este format în baza aporturilor comune ale donatorilor privaţi, al guvernelor europene şi al instituţiilor financiare de dezvoltare, inclusiv: Comisia Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), guvernele din Austria, Elveţia, Danemarca şi Albania, KfW, IFC, Compania Olandeză de Dezvoltare şi Finanţare FMO, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD), Banca Europeană de Investiţii (EIB), Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB), Deutsche Bank şi Sal.Oppenheim. EFSE este condus de Oppenheim Asset Management Services S.à r.l., Luxemburg, în calitate de manager al fondului şi Finance in Motion GmbH, Frankfurt/Main, Germania, în calitate de consilier privind utilizarea fondului.
Pentru detalii suplimentare despre EFSE, vă rugăm să accesaţi pagina web: http://www.efse.lu/
Despre ProCredit Bank în Moldova
ProCredit Bank este banca pentru întreprinderile foarte mici, mici şi mijlocii, care oferă antreprenorilor un spectru larg de servicii şi produse bancare. Aceste afaceri au o contribuţie vitală la dezvoltarea economică a ţării, creând cel mai mare număr de locuri de muncă şi o creştere economică stabilă. ProCredit Bank se poziţionează pe piaţa financiară fiind drept ”banca din vecinătate”, o bancă social responsabilă, care oferă o gamă largă de servicii şi produse bancare simple şi accesibile, la cele mai avantajoase condiţii. ProCredit Bank este o bancă internaţională cu 100% capital străin; acţionarii băncii sunt: ProCredit Holding AG, Germania (81.9244%), KfW, Germania (11.9883%) şi DOEN Foundation, Olanda (6.0873%).
Pentru informaţii suplimentare Dvs. vă puteţi adresa specialistului Relaţii Publice, Eliza Frunză. Telefon: 836-431, e-mail: e.frunza@procreditbank.md