Cea de-a III-a ediție a Conferinței AgTech dedicată digitalizării agriculturii în Republica Moldova s-a desfășurat pe 12 aprilie. Evenimentul a fost organizat de Agrobiznes, fiind disponibil pe platformele Agrobiznes, privesc.eu, dar și offline în cadrul Tekwill.
ProCredit Bank a acționat în calitate de partener principal al acestui eveniment în format hibrid, care a reunit 50 de participanți fizic și sute de participanți online.
În ultimii 10 ani, ProCredit Bank se concentrează pe promovarea investițiilor ecologice – finanțând proiecte din domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și măsurilor ecologice.
Banca sprijină clienții care doresc sa investească în tehnologii ce duc la procese de producere mai eficiente și au un impact redus asupra mediului. Portofoliului verde însumând la sfârșitul anului 2021 peste 300 de proiecte finanțate cu un volum de credite verzi de circa 600 milioane de MDL.
În cadrul conferinței, Adjunctul Managerului Sucursalei ProCredit Bank, Constantin Ciaglic a informat participanții despre programele de susținere a agricultorilor, din fonduri directe, cât și prin fonduri internaționale de care dispune banca. O atenție deosebită a fost acordată finanțării proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru consum propriu.
Constantin Ciaglic a prezentat participanților calculele unei investiții într-un proiect de energie din surse regenerabile, precum sunt panourile solare, evidențiind beneficiile acestuia precum:
- Minimizarea costurilor pentru energie electrică în cadrul afacerii.
- Sursă autonomă de energie electrică.
- Perioada lungă de exploatare a panourilor solare moderne, de până la 25 ani.
- Perioada scurtă de recuperare a investițiilor: pâna la 3 ani în cazul când se aplică și pentru o subvenție de 50% din valoarea investiției.
- Alinierea proceselor de producere la standardele europene și protecție a mediului.
Pentru proiectele de producere a energiei electrice din surse regenerabile Banca are și o ofertă specială de suport oferit antreprenorilor care își doresc o agricultură modernă și sustenabilă.
Finanțarea poate fi acordată pentru o perioadă de până la 12 ani cu rata dobânzii de la 3% la 4,5% în euro și de la 8,75% la 10% în lei. În plus, unele programe de împrumut includ o componentă de grant de la 10% la 15% sau scutire de TVA la echipamentul importat.
Adițional, în calitate de gaj pentru împrumutul acordat, poate servi proiectul finanțat de bancă, astfel eliminând încă o barieră pentru producătorul agricol în realizarea ideilor îndrăznețe de dezvoltare a unei agriculturi tehnologizate și ecologice moderne.
Mai mult ca atât, Banca acordă gratuit și consultanță privind aspectele tehnice, juridice și de mediu în parteneriat cu furnizori care pot implementa la cheie proiectele fotovoltaice de orice complexitate.
În cazul în care aveți întrebări sau nevoie de informații suplimentare, apelați la numărul 0800 000 10 sau înregistrați-vă pe pagina web.